1.2.2014

Wokattua udon-nuudelia kanan, inkiväärin ja purjon kera

Tämä aasialaistyylinen ruokalaji on on äärimmäisen nopea, lämmittävä ja maukas. Talvella on tarpeellista syödä reilusti inkivääriä. Se tekee hyvää nivelille ja helpottaa vilustumisoireita.

Aasialaisissa ruoissa on usein olettamuksena runsas valkosipulin käyttö. Valkosipuli on monen herkkua, mutta "kynsilaukan" nauttimista seuraavana päivänä työkaverit ja muut kanssakulkijat saattavat hiljaa paheksua valintaasi syödä sitä keskellä viikkoa. Tämä on siitä mainio wokki, että valkosipulia ei käytetä laisinkaan. Pääset aasialaisen ruoan mieliteoistasi ilman valkosipulin tuomia orgh-hönkäilyjä. Maku tulee inkivääristä, osterikastikkeesta ja makeasta soijakastikkeesta.

Miellyttävää suutuntumaa antavat purjo sekä vasta hiljattain löytämäni tuoreet japanilaiset udon-nuudelit. Näitä pehmeitä ja paksuja vehnänuudeleita saa ostaa aasialaisista ruokakaupoista. Porissa udon-nuudeleita on löytynyt mm. Thai Station-nimisestä kaupasta, osoitteesta Isolinnankatu 11. Toki tilalle käyvät mitkä tahansa muutkin vehnänuudelit, mutta mielestäni udonit antavat mukavaa vaihtelua perinteisiin nuudeliwokkitouhuihin. Udonit sopivat myös mainiosti erilaisiin kipakoihin keittoihin. Kanafileen voi vaihtaa kiinteään tofuun, jos haluaa välttää lihansyöntiä.

Tästä annoksesta riittää syötävää 2-3:lle aikuiselle.

  • 300-400 g broilerinfileetä
  • 10 cm inkivääriä
  • 10 cm pätkä purjoa (sekä valkoista että vihreää osaa)
  • 2 x 1 rkl öljyä (ei oliiviöljyä)
  • 2 reilua rkl osterikastiketta
  • 1 rkl makeaa soijakastiketta
  • 1 tl sokeria
  • 200 g tuoreita udon-nuudeleita ("Fresh")

Pilko kana suikaleiksi (tai käytä valmiita suikaleita). Kuori ja suikaloi inkivääri ohuiksi nauhoiksi. Leikkaa purjo reiluhkoiksi suikaleiksi. Laita nuudelit hengailemaan kiehautettuun veteen siksi aikaa, kun paistat muut ainekset.

Kuumenna öljy wokissa tai paistinpannulla hyvin kuumaksi. Levy saa olla täysillä, sillä paistaminen tapahtuu äärimmäisen nopeasti. Freesaa purjon vaaleaa osaa ja inkivääriä minuutti. Laita kulhoon odottelemaan.

Laita pannuun uusi öljy, kippaa kanat pannuun ja paista muutama minuutti, kunnes ne saavat kauniin värin. Varo paistamasta kanoja ylikypsiksi, muuten ne kuivuvat ikävästi. Lisää paistettu purjo ja inkivääri. Edelleen kovalla lämmöllä kaada joukkoon osterikastike, soija ja sokeri. Sekoittele, sitten lisää vedessä lilluneet nuudelit. Varo turmelemasta niiden rakennetta, kääntäle varoen, jotta ne paistuvat joka puolelta. Lisää purjon vihreät osat. Vie tarjolle ja nauti inkiväärin aromeista. Ruokajuomasuositus: Raikas kivennäisvesi tai kevyt lager, esimerkiksi Singha.

Ruokapöydässä kuultua:

- Määki haluun syämäpuikot. Kuvassa vas. osterikastike, makea soijakastike ja edessä esikeitetyt udon-nuudelit. Photo by ETuli kova kiire syömään. Photo by E

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti