3.2.2014

Silakkapihvit

The Merry Monk- pubin sisustusta. Photo by P


"Traditional fish and chips". Tuo englantilaisten kuuluisa yhdistelmä friteerattua kalaa ja perunaa saa minussa aikaan hyvät vibat. Se tuo mieleen monia muistoja, muun muassa ensimmäisen Lontoon matkani vuonna 2006. Silloin maistoin ensi kerran fish and chipsiä knightbridgelaisessa pubissa ja ah, hyvältähän se maistui. Ja niin autenttiselta. Kalan terveysvaikutukset on kumottu mojovaan määrään rasvaa, ja pieni korvennus ruokatorvessa aterian jälkeen lienee tyypillistä... Suomessa fish and chipsiä ei tunnu saavan juuri mistään. Ellei sitä itse valmista. Suomi-versio tästä ruokalajista voisi olla vaikkapa silakkapihvit perunamuusilla.  Ainakin meidän kotipubissamme ne uppoavat "asiakaskuntaan" kuin veitsi vanhukseen Lontoon sivukujilla.

Silakka on edullinen ja mainio ruokakala. Siitä saa loihdittua vaikka mitä herkkuja, mahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Täällä Reposaaressa silakan saatavuus on erinomainen, niinpä silakka kuuluu olennaisesti meidän perheemme ruokapöytään. Silakat haetaan tietenkin Auvon tiskiltä.

Silakka liittyy vahvasti myös omaan lapsuuteeni. Silakkaa syötiin kotona melko usein. Suosikkeja olivat himosilakat, savustetut silakat, suutarinlohi suolasilakoista valmistettuna, paistetut silakat, silakkapihvit ja tietenkin silakkalaatikko. Viimeksi mainittu oli lähinnä vanhempieni suosikki... Itselläni ei montaa ruokaa ollut, joille olisin nyrpistellyt nenääni, mutta silakkalaatikko oli mielestäni maailman inhottavin ruokalaji heti päiväkodissa tarjotun imelän aprikoosipuuron jälkeen. Mieltymykset muuttuvat ja äidin valmistama silakkalaatikko on minusta nykyään ihanan makuista. Se sama, joka lapsena inhotti.

Kaikki silakkareseptit, joita valmistan, ovat äitini minulle opettamia. Ja niissä pitäydyn... kerran kokeilin aurinkokuivatuilla tomaateilla maustettuja etikkasilakoita, mutta ne olivat aivan järkyttävän makuisia. Tunkkaisia. Vaikka käytin priimatavaraa ja tuoreita silakoita. Hädin tuskin saimme puoli kiloa syödyksi. Noh, pakko kai se on myöntää, että silakka ja Italia eivät mahdu samaan lauseeseen.

Silakkapihvit ovat mahtavan makusia ja superhelppoja valmistaa. Itse helpotan elämääni entisestäänkin ostamalla silakat valmiina fileinä. Negatiivisina puolina silakkapihvien valmistamisessa voitaisiin nähdä rasvankäry, joka paistamisessa väkisinkin tulee, ja silmälasipäisten ihmisten vaivana on armottomasti rasvasta likaantuneet linssit. Siinä ne huonot puolet ovatkin.

Muistaakseni koulun köksäntunneilla laitettiin silakkapihvin väliin ketsuppia, sinappia ja juustoraastetta. Olen kuullut ihmisten laittavan sinne myös sipulisilppua ja tuorejuustoa. Sinnehän voisi lykätä melkein mitä tahansa, mutta taidan olla vanhan koulukunnan naisia, ja pitäydyn useimmiten yksinkertaisessa.


 • 500 g silakkafileitä (tai 1 kg kokonaisia silakoita fileoituina)
 • suolaa 
 • valkopippuria myllystä 
 • 1 tilliruukku
 • (ruohosipulia)
 • ruisjauhoja
 • voita paistamiseen

Laita puolet silakkafileistä voipaperin päälle nahkapuoli alaspäin. Ripottele fileille suolaa ja rouhi valkopippuria. Silppua tilli ja laita jokaisen fileen päälle lusikallinen tuoretta tillisilppua (ja ruohosipulia).  Asettele loput fileistä maustettujen fileiden päälle nahkapuoli ylöspäin. Pyörittele pihvit ruisjauhoissa.

Paista pihvit rapeiksi runsaassa voissa (parissa erässä riittävän kuumalla pannulla).

Ripottele vielä tilliä paistettujen pihvien päälle. Tarjoa perunamuusin ja halutessasi jonkun kylmän soosin, esim. kermaviili- tai tartar- kastikkeen kera. Itse jätän kylmät kastikkeet muille, mutta myönnän, että nekin sopisivat hienosti silakkapihvien kylkeen.
Ruokajuomasuositus: Maito.
Tai pubiolosuhteissa tummat oluet, esim. Mufloni Stout Keripukki, saatavilla Alkoista 3.2.2014 alkaen.

Ruokapöydässä kuultua:

- Tätä hyvempää ei olekaan!


Photo by AHarvemmin näitä jää aterialta yli, mutta jos sattuisi jäämään, niin tässä oiva ohje marinointiliemestä. Paistetut pihvit saa marinoimalla säilymään viikonkin. Marinoitu silakkapihvi on täydellistä nautittuna kylmänä leivän päällä.

 • 1 dl vettä
 • ½ dl etikkaa
 • ½ dl fariinisokeria
 • 1 laakerinlehti
 • 10 mustapippuria kevyesti rouhittuna
 • 10 rosépippuria kevyesti rouhittuna

Sekoita marinadin ainekset keskenään ja kaada jäähtyneitten pihvien päälle. Anna maustua kylmässä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti