21.2.2014

Moules marinieres eli sinisimpukat merimiehen vaimon tapaan

Photo by E
Maistoin simpukoita ensimmäisen kerran eräässä lontoolaisessa ravintolassa, jonka ruokalistan johtotähtenä ne loistivat. Aiemmin olin pitänyt simpukoita mudan makuisena hifistelynä, mutta jokin ajattelussani muuttui ja aloin todella pitää niistä. Ne ikään kuin sulivat suuhuni ja pienessä nousuhiprakassa vain nauroin sydämeni kyllyydestä: Voiko elämältä saada jotain näin hyvää? Maiskuttelin liemen viimeiseen pisaraan asti ja uitin joka ikisen tarjotun maalaisleipäviipaleen ja tuhdin ranskanperunan makoisassa simpukkaliemessä. Loput liemet ryystin suoraan kulhosta. Liemi on niin hyvää, ettei sanotuksi saa!

Sinisimpukoita saa metsästää täällä Porissa torstaisin. Silloin niitä tulee ainakin Länsi-Porin Prismaan, ja ilmeisesti joku muukin on tykästynyt niihin, sillä useimmiten ne ovat iltapäivällä loppu. Toki niitä saa tilattua, jos halajaa varmuutta elämäänsä. Suurin osa Suomessa myytävistä simpukoista on kotoisin Tanskasta, joskus myös Norjasta. Puolisoni on nähnyt simpukoita joskus myös Ulvilan Pappilanlammella... hmm... businessrako? Ei vaiskaan. Jokihelmisimpukka eli raakku on uhanalainen laji, eli niitä ei kannata liiaksi ahmia. ;)

Simpukoiden valmistaminen ei ole rakettitiedettä, vaan hyvin yksinkertainen, nopea ja helppo hommeli. Tärkeintä on poistaa ennen kypsentämistä kaikki simpukat, jotka eivät ole täysin kiinni ja valmiista simpukoista ne raukat, jotka ovat kiinni. Näin välttyy mahdolliselta vaanivalta ruokamyrkytykseltä. Tämä klassikkoresepti on ruotsalaisen Leila Lindholmin keittokirjasta "Leilan parhaat ruokaohjeet". Olen itse halunnut lisätä reseptiin hieman currya. Se tekee mielestäni liemestä entistä maistuvamman! 

Kahdelle

  • 1 kg tuoreita sinisimpukoita
  • 2 pientä sipulia
  • 3 valkosipulinkynttä
  • oliiviöljyä
  • 1 dl valkoviiniä
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 tl vahvaa curryjauhetta
  • sormisuolaa
  • mustapippuria myllystä
  • persiljanippu silputtuna

Pese ja huuhdo simpukat kylmän, juoksevan veden alla. Poista "parrat" vetämällä. Heitä pois kaikki simpukat, jotka eivät sulkeudu. Hienonna sipulit ja valkosipuli, kuumenna iso kasari ja kypsennä sipulit oliiviöljyssä. Älä ruskista! Lisää simpukat messiin ja sekoita hyvin. Kaada joukkoon valkoviini ja kiehauta. Lisää kerma, mausteet ja puolet persiljasilpusta. Sekoita huolellisesti. Maista lientä, suola on tärkeä! On paha juttu, jos liemi jää suolattomaksi. Laita kansi päälle ja keitä noin kaksi minuuttia, kunnes simpukat avautuvat. Sekoita joukkoon loput persiljat. Poista simpukat, jotka eivät ole auki. Tarjoa simpukat syviltä lautasilta maalaisleivän kera.

Ruokajuomasuositus: Muscadet-viini Ranskasta Loiren alueelta on belgialaisten perinteinen valinta sinisimpukoille, esim. kuiva, sopivan hapokas, mutta kepeä "La Sancive Muscadet Sevre et Maine", 8,98 e

Ruokapöydässä kuultua:
-Namia! (tytär 5 v.)
-Onko nää niitä meren rapuja? Vai merestä otettuja simpukkoja??
Tyhjää simpukankuorta on kätevä käyttää lusikkana ihanaiselle liemelle.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti