14.2.2014

Kuha fish and chips

Iloista ystävänpäivää kaikille! Valentinuksen päivänä kannattaa yllättää kaveri vaikkapa tällä suomalaiseen makuun muokatulla brittimenulla. Alkuun herkullisia marinoituja oliiveja, pääruoaksi fish and chips kuhasta ja jälkiruoaksi täyteläinen englantilainen trifle.

Tässä ohje fish and chipsiin. Olen hakenut innoitusta ja inspiraatiota Jamie Oliverin fish and chips-reseptistä, mutta korvannut turskan kotimaisella hyvin saatavalla ja melko miedon makuisella kuhalla. "Chipseinä" toimii omalla ohjeella toteutetut yrttiset lohkoperunat. Meillä on vintin kylmässä huoneessa sekä salvia että rosmariini talvehtimassa, sieltä on kätevä napsia yrttejä omaan käyttöön. Kastikkeena tällä kertaa kylmä kermaviilisoosi. Aidossa brittipubissa kastiketta ei kaivattaisi, korkeintaan enkkujen rakastama HP-sauce riittäisi. Vihreätä osastoa autenttisessa annoksessa edustaa tietenkin herneet (muhennetut tai höyrytetyt). Meikäläisen annos tarjoiltiin kera rapsakan jääsalaatin ja tomaatin.


Neljälle

  • 4 keskikokoista kuhafileetä, n. 500 g
  • suolaa
  • valkopippuria
  • 225 g vehnäjauhoja
  • 3 tl leivinjauhetta
  • 2,5 dl kivennäisvettä tai olutta 
  • rypsi- tai auringonkukkaöljyä uppopaistamiseen

Ripottele huolellisesti kuivattujen kuhafileiden molemmille puolille suolaa ja valkopippuria. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja vichy/olut. Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa (tai jos olet onnenpekka, friteerauskeittimessä).  Ripottele hieman jauhoja kalojen päälle, sitten kasta friteeraustaikinaan ja valuta ylimääräinen taikina pois. Uppopaista fileet yksi kerrallaan kuumassa öljyssä, kunnes ne ovat kullanruskeita. Tähän menee noin viisi minuuttia. Käännä paistamisen puolivälissä. Aseta paistettu file talouspaperilla vuoratulle lautaselle ja mausta höyryävä kala suolalla ja pippurilla. Nauti mahdollisimman pian! Namskis.


Yrttiset lohkoperunat uunissa

  • kymmenkunta suurta perunaa
  • tuoretta salviaa ja rosmariinia silputtuna (n. 2 rkl)
  • 3 valkosipulin kynttä viipaleina
  • 2 tl suolaa
  • pippuria myllystä
  • 1 tl cayannepippuria
  • ½ tl juustokuminaa
  •  1 tl sokeria
  • 1,2 dl rypsi- tai auringonkukkaöljyä

Pese potut huolella ja lohko ne sopiviksi "veneiksi". Sekoita perunoihin isossa kulhossa muut ainekset. Paista 30-45 min. 250 c uunissa keskitasolla. Käännä perunat paistamisen puolivälissä.




Kermaviilikastike

  • 2 prk kermaviiliä
  • ripaus suolaa
  • reilusti mustapippuria myllystä
  • yhden sitruunan mehu
  • ½ pienestä tillinipusta
  • 1 rkl sokeria

Sekoita ainekset ja anna tekeytyä kylmässä kymmenisen minuuttia.



Ruokajuomasuositus: Kylmä olut. Huomaa, että tuoppi on kaadettava aivan piripintaan, kuten englantilaisissa pubeissa! Siellä pint on oikea pint, eikä mikään välimallin 0,4 litraa, kuten suomalaisissa anniskelupaikoissa... Vaalea lager täydentää hyvin tuhtia friteerattua kalaa.

Ruokapöydässä kuultua:

-Aivan sairaan hyvää.




photo by M






1 kommentti: