27.2.2014

Mirin-glaseerattua lohta

photo by E


Ilman varoitusta tuleva kalanhimo saa täyttymyksensä tästä maailman helpoimmasta ruokalajista, jonka valmistamiseen kuluu reilusti alle puoli tuntia. Alkuperäinen ohje on peräisin Nigella Lawsonin "Nigella Express"-keittokirjasta.

Makea japanilainen mirin-riisiviini oli muutama vuosi sitten kaikkien huulilla, ainakin kokkipoika Tomi Björck tapasi hehkuttaa sen erinomaisuutta "dressingeissään", "dasheissaan" ja "sashimeissaan". Olen ihan "out", kun löysin sen vasta nyt vuonna 2014. Suotakoon se minulle. Sushiriisin olin maustanut sillä jo aiemmin. Riisiviiniksi näitä kaupan versioita ei oikein voi kutsua, alkoholia niissä ei ole nimeksikään. Miriniä saa ostaa esimerkiksi perus-Prismoista ja Citymarketeista.

Nigella ehdottaa, että tätä voisi syödä sushiriisin kera. Miksei voisikin. Udon-nuudeleihin tykästyneenä paistoin niitä lohen vierelle ja ruokailijat haukkoivat henkeään. Sikahyvää!






Neljälle (tai kahdelle tosi nälkäiselle)

  • ½ dl miriniä
  • 4 x 125 g lohta (helpotan elämääni jälleen ja annan kalakauppiaan leikata puoli kiloa lohifilettä neljään yhtä suureen osaan, tällä tavalla säästyy veitsi- ja leikkuulautatiskiltä, nahan voi jättää paikalleen)
  • 50 g tummaa sokeria, esim. fariinisokeria
  • ½ dl japanilaista soijakastiketta, esim. Kikkoman
  • 2 rkl riisiviinietikkaa
  • 5 cm pätkä purjoa tai kevätsipulia ohuina suikaleina
  • 200 g tuoreita udon-nuudeleita ja niiden maustamiseen osterikastiketta sekä makeaa soijakastiketta

Sekoita mirin, sokeri ja soijakastike matalassa astiassa, ja laita lohipalat marinoitumaan noin kolmeksi minuutiksi per puoli. Kuumenna iso paistinpannu liedellä. Paista lohta (jos nahka on tallella, niin nahkapuoli alaspäin) pari-kolme minuuttia. Jos palat ovat hyvin paksuja, paista lisää. Käännä palat ympäri, lisää marinadi pannulle ja paista vielä parin minuutin ajan.

Nosta lohipalat pois pannulta tarjoilulautaselle, lisää viinietikka kuumalle pannulle ja lämmitä. Kaada tumma, makean suolainen kastike lohen päälle ja koristele purjolla tai kevätsipulilla.

Tarjoa nuudelien tai sushiriisin ja raikkaan salaatin kera.

Nuudelien valmistus: Lilluta nuudeleita kuumassa vedessä parin minuutin ajan. Kuumenna paistinpannu, laita hieman öljyä ja kippaa nuudelit kuumalle pannulle. Lorottele osterikastiketta ja halutessasi makeaa soijakastiketta nuudelien päälle, kuumenna ja sekoittele. Valmis!



Ruokajuomasuositus: Kevättä kohti mennään kuohuvalla, esim. Devil´s Rock Riesling Extra Sec 8,98 eur. Rieslingmäinen, kuiva ja hapokas kuohuviini sopii hyvin tälle itämaistyyppiselle ruoalle.

Ruokapöydässä kuultua: -Namia, hyvää lohta ja matoja.


Tässäpä vielä takavuosien Kikkoman-mainos, joka ilahduttaa ainakin minua:





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti