8.2.2014

Kuskus-hässäkkä

Hurahdin täysin kuskusiin opiskeluaikoina. Halpaa ja hyvää. "Miun maun mukkaan" maailman iisein kylmä ateria oli desi kuskusia turvotettuna desissä kuumaa vettä. Mukaan kidneypapuja, kikherneitä, oliiveja, juustoa, chiliä, sipulia, paprikaa... mitä nyt milloinkin sattui kuiva-ainekomeron/jääkaapin perukoilta kurkkaamaan. Nyhjäistään tyhjästä. Mausteita reilulla kätösellä, valkosipulia, suolaa, pippuria, viinietikkaa ja tietenkin kunnon huljaukset oliiviöljyä. Päälle valutettiin jogurttikastiketta vaihtuvalla teemalla raita/tsatsiki, tai jogurtin puutteessa Hesen talon kastiketta suoraan pullosta (all time favorite, ettehän tuomitse).

Jossain vaiheessa kyllästyin noihin viheliäisiin pikku ryyneihin, jotka valmistuivat ikään kuin huomaamatta ja jopa liiankin helposti. Nyt olen pikkuhiljaa palannut rakkauteni luo. Salaattiateriaksi tuo opiskeluaikojen setti ei ole kovin terveellinen, kuten ei tämä seuraavakaan kuskus-hässäkkä. Jujuna tässä reseptissä on suolapähkinät, joiden käyttö kuskussalaatissa oli äkillinen nälkäisen ihmisen päähänpisto. Mainio päähänpisto olikin! Suolapähkinät tuovat mukavaa rousketta ja purutuntumaa tähän salaattiin. Nauti esimerkiksi iltapalana hyvän elokuvan seurassa.


  • mukillinen kuskus-suurimoita (n. 3 dl)
  • sama määrä kuumaa vettä, johon liotettu puolikas kasvisliemikuutio
  • 100 g fetajuustoa
  • 1 suippopaprika
  • ½ punasipuli
  • 10 cm pätkä kurkkua
  • 15 miniluumu/kirsikkatomaattia
  • 1 dl suolapähkinöitä 
  • silolehtipersiljaa 
Kastikkeeksi:
  • 2 rkl soijaa (esim. Kikkoman)
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1 tl sokeria
  • 1 tl valkoviinietikkaa
  • 1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
  • mustapippuria myllystä  ja suolaa tarvittaessa


Kaada kuuma kasvisliemi kuskusryynien päälle. Peitä jollain, esim. lautasella. Anna turvota muiden ainesten valmistelun ajan.

Pilko suippopaprika, kurkku ja feta sopiviksi suupaloiksi. Hienonna punasipuli ja persilja. Puolita tomaatit. Sekoita kastikkeen ainekset.

Hajota haarukalla turvonneet kuskussuurimot irtonaisiksi. Anna kuskusin jäähtyä, jos haluat. Minä en halua, vaan pidän siitä, että kuskus on lämmintä. Lisää pilkotut ja hienonnetut ainekset sekä suolapähkinät. Valuta kastike päälle ja sekoittele huolella. Maistele ja mausta vielä, jos tarvetta.

Nauti vaikka pitaleivän kera. Jokin jogurttikastike toimisi siinä tapauksessa tämän kanssa. Ruokajuomasuositus: Sitruunalla maustettu jäävesi.

"Ruokapöydässä" (eli TV:n ääressä kotisohvalla) kuultua:

-Joko se ny o valmis?
-Oliks meillä aineksia toiseen satsiin?

Tässä kohtaa on myönnettävä, että tuo lehtipersilja helmikuussa ei ehkä ole yhtä tuoreen ja tummanvihreän näköistä kuin kesällä. Karu fakta. Tai sitten vika on kuvaajassa, joka on muuten kerrankin minä itse.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti