22.2.2014

Dan dan -nuudelit


Meillä sairastetaan perinteikkäästi näin hiihtoloman kunniaksi. Muksut makaavat TV:n ääressä ja heille ei maistu juurikaan muu kuin banaanit ja lempparijogurttinsa, eli Ingmanin kahvijogurtti. Musta viinimarjamehu on myös kelvannut. Perheen yhteiselle aterialle täksi päiväksi varatun jauhelihapaketin hyödynsin aikuisten tuhdimpaan iltapalaan.

Jälleen kerran udonit pääsivät parempiin suihin. Olen vannoutunut udon-nuudeli-fani, katsotaan nyt, kuinka kauan "hulluus" jatkuu. Joskus niihinkin on kyllästyminen? Tilasin tamperelaisesta Siam Housesta niitä useamman paketin, ja päiväyshän niissä tulee vastaan, tuoreita kun ovat. Sekin on siis osasyy tähän villitykseen. Pyrin aina tukemaan paikallisia yrityksiä ruokaostoksia tehdessä, mutta Porin thai-kauppa Thai Station oli suurimman osan tammikuuta kiinni ja sen takia jouduin vuoden alussa turvautumaan manselaisten puotiin. Heillä on äärimmäisen kätevä palvelu: Kohdekuormatoimitus, jossa tuovat pakettiautolla asiakkaan tilauksen sovittuun paikkaan. Porissa tilaukset toimitetaan Paanakedonkadun Lidlin pihalle. Kätevää! Siam Housessa on varsin hyvä valikoima ja suht´edulliset hinnat. Lisäksi Porin thai-kaupasta ei saa ollenkaan ihanaista valmista hoisin-kastiketta, mutta Siam Housesta saa. Tuo kyseinen soossi on muuten aivan eri kaliiberia kuin perus-kaupan hoisinit, joita on tullut vuosien varrella kokeiltua... "Blue Dragonit" ja "SpiceUpit" etikkaisuudessaan kalpenevat tämän aidon itämaisen tavaran rinnalla. Parasta saisi varmastikin itse tehden, mutta siihen ei ole aikaa. Niinpä turvaudun  pullotavaraan. Hoisin on se olennainen kastike Pekingin ankalle, joka on suurinta herkkuani. Hoisin toimii todistetusti hyvin myös ylikypsän possun lavan eli "nyhtöpossun" kanssa.

"Flying goose brand".. voi hanhi parkaa. Kohta olet padassa.



Jauhelihan voi maustaa muutenkin kuin "italialaisittain", siitä voi taikoa esimerkiksi näitä herkullisia dan dan -nuudeleita. Kahjosta nimestään huolimatta tämä ruokalaji vie sydämesi. Klassikkoruoka tulee Kiinan Sichuanista, ja luonnollisesti siihen kuuluisi maukkaat sichuaninpippurit. Minulla ei sattunut niitä ruokakaapissa olemaan, joten jouduin korvaamaan ne tuoreella chilillä. En väitä, että nämä olisivat aitoja dan daneja. Hoisin-kastike ei varmastikaan menisi aitojen kanssa, mutta minun suussani ne käyvät täydellisesti yhteen! Lisäksi tahini tuo ihanaa pähkinäisyyttä näihin nuudeleihin, samaten seesamiöljy.

Innoitusta dan daneihin olen hakenut Gordon Ramsayn kirjasta "Kokkauksen taito". Olen muokannut reseptiä jälleen mieleni mukaan.


Kahdelle
  • 250 g sika-nautajauhelihaa (tai pelkkää sikaa, tai pelkkää nautaa)
  • 1 rkl riisiviinietikkaa
  • 1 rkl soijakastiketta
  • ½ rkl seesamiöljyä
  • öljyä paistamiseen
  • 2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
  • 2 cm:n pala inkivääriä kuorittuna ja hienonnettuna
  • 2 linnunsilmächiliä siemenet poistettuna ja hienonnettuna
  • 1 rkl tahinia (seesaminsiementahnaa)
  • ripaus sokeria
  • suolaa ja pippuria 
  • 200 g tuoreita udon-nuudeleita tai kuivattuja munanuudeleita
  • 2-3 kevätsipulia siistittynä ja suikaloituna
  • hoisin-kastiketta tarjoiluun

Marinoi jauheliha riisiviinietikassa, soijakastikkeessa ja seesamiöljyssä vähintään 10 minuuttia.

Kuumenna wokkipannu keskilämmöllä ja lisää hieman öljyä. Lisää valkosipuli ja inkivääri ja kypsennä 30 sekuntia. Lisää jauheliha marinadeineen. Kypsennä viisi minuuttia rikkoen lastalla jauhelihakokkareet, kunnes jauheliha on saanut väriä.

Lisää chilit, tahini, sokeri, suola ja pippuri. Maistele. Voi vaatia vielä hieman riisiviinietikkaa tai soijaa. Kypsennä vielä pari minuuttia maun kehittymiseksi. Lisää pari ruokalusikallista vettä ja sekoita kastikkeeksi miedolla lämmöllä.

Keitä sillä välin nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta ja sekoita jauhelihakastikkeen joukkoon. Maistele ja mausta, jos tarvetta. Sirottele pinnalle suikaloidut kevätsipulit. Tarjoa hoisin-kastikkeen kanssa.



Ruokajuomasuositus: Beaujolais Bernolin, 8,98 eur. Kevyt, marjaisa ja raikas punaviini Ranskasta Bourgognen alueelta. Itämaisen kanssa voi joskus ottaa jotain muutakin kuin sitä iänikuista valkkaria. Näköjään. Hyvin toimi! Nimim. Pullon pohja häämötti hyvin nopeasti.

Ruokapöydässä kuultua: 

-Hoisin hyvää!
-Mut mä otan vaan taivaan kokosen banaanin.



photo by M



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti