24.2.2014

Hernekeitto


Laskiainen tulla jolkottaa. Tänä vuonna laskiaistiistaita vietetään 4. maaliskuuta. Minun laskiaisenviettooni on ainakin lapsuudessa kuulunut pulkkamäki, hernekeitto ja kermavaahdolla sekä hillolla täytetty laskiaispulla. Aikuisena suosikkitäytteeni on vaihtunut kermaan ja mantelimassaan. Namskis! Pulkkamäki taitaa vaihtua tänä vuonna olosuhteiden pakosta haravointiin...

Kristillisessä perinteessä laskiainen tarkoittaa paastoon laskeutumista ja siitä alkaa 40 päivää kestävä paastonaika. Katolisissa maissa laskiainen on kunnon karnevaalijuhla. Silloin herkutellaan lihalla ja pidetään kivaa, sillä pääsiäiseen asti niistä pidättäydytään.

Meilläkin keitetään laskiaisena kunnon lihaisa hernekeitto. Tässä herkullinen, perinteinen ohje noin kymmenelle syöjälle. Pekonin käyttö hernekeitossa on tätini hyvä idea. Kasvisversion saat jättämällä lihat pois ja käyttämällä niiden tilalla porkkanoita.

Henkilökohtainen muistoni tästä ihanasta ruokalajista on yläasteen kasvishernekeitto, joka oli jäänyt hieman raa'aksi. Herneenkuoret eivät olleet soseutuneet riittävästi, keittoaika lienee ollut liian lyhyt, herneet olivat kovia ja liemi vetistä. Joukossa lillui aneemisia, raakoja porkkananpaloja ja kitkerää sipulia. Muista koulun kasvisruoista minulla ei ole valittamista, päinvastoin! Olin tuohon aikaan kasvissyöjä, yksi koulun ainoista, ja seiskaluokkalaisena sain usein kuulla kommentteja kasvissyönnistäni vanhemmilta oppilailta. Tuo torstain "vege-hernari" räjäytti pankin! Lukiolaiset eivät tällä kertaa tyytyneet nauramaan partaansa, vaan avoimesti arvostelivat huonoa valintaani kasvissyönnistä. "Hyyi!!" "Yäk, kato vähä ton ruakaa!" Sittemmin lukiolaisena luovuin kasvissyönnistä, vaikka niihin aikoihin koulussamme kasvissyönti alkoi olla yleisesti hyväksytty asia.

Mitä tästä opimme? Keitä aina kunnon annos hernekeittoa, älä mitään parin litran kattilallista, äläkä kiirehdi, vaan anna hautua tuntikaupalla.10:lle


  • 1 kg kuivattuja herneitä (2 pss)
  • 3 l vettä
  • 400 g jauhelihaa
  • paketti Amerikan pekonia
  • 2 sipulia
  • suolaa maun mukaan
  • 2 reilua tl kuivattua meiramia
  • (3-4 kuorittua porkkanaa sopivina paloina)

Varaa mahdollisimman iso kattila, sillä herneet turpoavat. Huuhdo herneet, kaada päälle kylmä vesi ja liota yön yli. (Itse teen niin, että laitan herneet likoamaan aikaisin aamulla. Illalla keitän sopan ja laitan sen kylmään yöksi, seuraavana päivänä se on "perfecto" kunnossa.) Liotuksen jälkeen vaihda vesi ja keitä herneitä pari tuntia, kauemminkin.

Paista pieneksi saksitut pekonit ja niiden jälkeen jauheliha kuivalla pannulla. Mausta jauheliha suolalla ja pippurilla. Lisää jauheliha ja pekoni keittoon (tai porkkanat). Lisää myös hienonnetut sipulit. Keitä edelleen noin tunnin ajan. Tarvittaessa lisää vettä. Mausta suolalla ja meiramilla.


Herkuttele sinapin ja raa'an, hienonnetun sipulin kera.
Sinappisuositus: Yyterin sinappi, jota onnekseni saa nykyään ostaa myös isommissa pulloissa.
Ruokajuomasuositus: Kylmä maito.


Ruokapöydässä kuultua:

-Mulle ei sipulia!
-Lisää simaappia!Photo by A

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti