17.3.2014

Vietnamilainen broileri-minttusalaatti



Tämä on ollut vakiorepertoaarissani jo todella pitkään raikkaiden salaattien ja biletarjottavien osilta. Kyseessä on ikään kuin coleslaw'n eli kaalisalaatin vietnamilainen vastine. Nigellan "Syötävän hyvää"-kirjasta kopioidussa salaatissa on oikestaan pelkkiä plussia: Se säilyy melko pitkään jääkaapissa, se on edullinen ja mikä tärkeintä, se on niin koukuttavan hyvää, että sitä voisi vaan ahmia kitaansa. Eikä siihen kyllästy juuri lainkaan!

Joskus hoksaan kaupan "herkkutiskin" valmiiksi grillatut broilerinkoivet ja hätäpäissäni, nälissäni turvaudun kuumaan broileriin rapisevassa foliopussissa. Useimmiten mieleni tekisi olla luolanainen ja hotkia yhden euron koipi saman tien napaan, mutta joskus pystyn vastustamaan mielitekoa ja vienkin koiven kotiin. Silloin valmistan tätä salaattia ja täten pienestä broilerinkintusta riittää koko perheelle ja mikseipä naapureillekin!

Jos jääkaapissa on tähteeksi jäänyt paistettu broilerinrinta, se käy tähän yhtä hyvin. Jos teen tätä isoihin juhliin, ostan kokonaisen grillatun broilerin ja viisinkertaistan kaikki muutkin ainekset. Silloin annan Kenwoodin hoitaa raastamisen, ja "anopinrauta" saa huilata. Kuvan paksut suikaleet on leikattu laiskasti veitsellä, mutta se ei ole ensisijainen vaihtoehto tämän hienontamiseen. Raastaminen olisi viisainta! Tai sitten suikaleiden teko toisella suosikkikeittiövehkeelläni, eli juliennemaista suikaletta tuottavalla "KiWi pro slicerilla". Korianteri on oma lisäykseni reseptiin. Olen siihen niin hulluna, että voisin lisätä sitä vähän sinne sun tänne...

Öljyn voi halutessaan jättää pois kastikkeesta.








Vietnamilainen broileri-minttusalaatti

  • 1 chilipaprika (mieluiten tulinen linnunsilmächili, poista siemenet ja hienonna)
  • 1 muhkea valkosipulinkynsi
  • 1 rkl sokeria
  • 1½ tl riisiviinietikkaa
  • 1½ rkl limen mehua
  • 1½ rkl vietnamilaista tai thaimaalaista kalakastiketta (nuoc nam tai nam pla)
  • 1½ rkl kasviöljyä
  • puolikas keskikokoista sipulia ohuina viipaleina
  • mustapippuria maun mukaan
  • 200 g valkokaalia suikaleina
  • 1 keskikokoinen porkkana suikaleina
  • 200 g kypsää broileria suikaleina
  • ruukullinen tuoretta minttua hienonnettuna
  • (ruukullinen tuoretta korianteria hienonnettuna)
  • suolaa ja pippuria

Yhdistä kulhossa chili, valkosipuli, sokeri, viinietikka, limen mehu, kalakastike, öljy, sipuli ja mustapippuri. Siirrä syrjään makuuntumaan (anna makuuntua puolisen tuntia).

Lado sillä välin suurelle vadille kaali-, porkkana-, ja broilerisuikaleet, korianteri ja minttu. Kaada päälle kirpakka kastike ja sekoita hyvin, jotta kaikki ainekset saavat osansa ihanista aromeista. Maista lopuksi, kaipaako salaatti lisää suolaa tai pippuria.




Kastikeainekset makuuntumassa...




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti