17.3.2014

Ruokatunnelmia maaliskuisesta Helsingistä...
Maaliskuu on ehtinyt jo yli puolen välin, ja tähänkin kuukauteen on mahtunut monenlaista ohjelmaa. Naistenpäiväviikonloppuna olin käymässä vanhassa kotikaupungissani Helsingissä ja positiivisena ilmauksena todettakoon, että ruokapainoitteiseksi sekin viikonloppu taas meni. Yövyin ensin tätini luona, jonka kanssa nautimme illallisella ihanaa ja runsasta Grauer Burgunderia (ulkomaisittain Pinot Grisiä). Erittäin miellyttävä tuttavuus! Valkoviinin jälkeen siirryimme juustoihin ja vanhaan kunnon portviiniin. Ilta oli pullollaan mahtavia makunautintoja.

Seuraavan päivän lounas nautittiin vanhaa kotitaloani vastapäätä, Uudenmaankadulla pienen pienessä Kaow Thip-thaikkulassa. Muistaakseni tuossa samassa osoitteessa sijaitsi jokin luokaton intialainen siihen aikaan, kun siinä asustin. Nyt talo tarjoaa thai-ruokaa, ja varsinkin salaatit olivat hyviä. Mausteiset possun-ja kananjauhelihasalaatit Laab Moo ja Laab Kai on tullut testattua kanssalounastajien lautasilta ja varsin hyviä olivat. Yam Nya, tulinen naudanlihasalaatti, oli silmiä vuodattavan tulinen, mutta oikein herkullinen. Itselleni tilasin paistettua kanaa inkiväärin kera ja sekin oli maistuvaa. Hinnat olivat yläkanttiin, mutta siedettäviä. Palvelu pelasi ripeästi, toisin kuin edellisellä kerralla tässä ravintolassa vieraillessa, jolloin saimme odottaa luvattoman kauan pöperöitämme.

Illalla suuntasin kahden ystäväni kanssa etiopialaiseen ravintolaan Etu-Töölöön. Mechelininkadun Kuningatar Saba tarjosi eksoottisen kokemuksen etiopialaisesta keittiöstä. Ravintola on pieni ja sinne pääse harvoin kävelemällä sisään, eli pöytävaraus on lähes välttämätön. Olimme varanneet pöydän jo alkuviikosta. Pöydän varaaminen Saban kuningattaresta on tehty ärsyttävän vaikeaksi: Varaaminen on mahdollista vain puhelimitse ja soittaa saa vain tiettyyn kellonaikaan. Varausta tehdessämme (ja myöhemmin yrittäessämme muuttaa sitä) puhelimeen harvoin vastattiin... Hmph. Varauksen vaikeudesta huolimatta homma pelitti melko hyvin siihen asti, kunnes tilaamamme kuohuviinipullo saapui tarjoilijan kantamana ja se olisi pitänyt avata. Epätoivoiseen yritykseen tarvittiin aluksi kaksi tarjoilijaa, jonka jälkeen pullo vietiin keittiöön ja avattiin siellä. Meille siis tuotiin keittiössä "salaa" avattu kuohuviinipullo... Ei mennyt "niinku Strömsössä", mutta saatiinpahan laseihin viimein kuohuvaa naistenpäivän kunniaksi!


 Tilasimme listalta kolmelle hengelle tarkoitetun lajitelman "Agelgil", joka sisälsi erilaisia etiopialaisia liha- ja kasvisruokia sekä etiopialaista juustoa ja tietenkin hapanta, "muurinpohjalettumaista" indsera-leipää. Hinta oli varsin kilpailukykyinen kolmelta hengeltä, 49,50 eur. Ruoat syötiin etiopialaiseen tapaan käsin, indsera-lettua apuna käyttäen. Etiopialaista ruokaa leimaa berberi-mausteseoksen käyttö, joka antaa ruoille syvän punaisen värin ja voimakkaan mausteisuuden.Viinilistassa olisi reilusti parantamisen varaa (etiopialaisen ruoan yhdistäminen viiniin on varmasti parhaallekin asiantuntijalle aikamoinen haaste), mutta ruoat olivat kohtuuhintaisia ja täyttäviä mausteisuutensa (eivät suinkaan kokonsa) vuoksi. Vatsassani oli vielä muistot päivän thai-lounaalta, joten illallinen riitti hyvin minulle. Jos olisin jättänyt lounaan väliin, olisin jäänyt nälkäiseksi tästä setistä. Mutta jossittelut sikseen. Valaistus ravintolassa oli kumman kirkas, iltaan olisin toivonut tunnelmallisempaa "hämyä". Kokemuksena Kuningatar Saba oli ihan ok, sympaattinen, pieni, oman meiningin rafla, suurempi ahaa-elämys ja makunautinto jäi saavuttamatta. Paras juttu koko ravintolassa oli mielettömän hieno kääntyvä kuori, jossa lasku tuotiin. Tässä hieman "laskutaskutunnelmia" aterian päätöksestä. On se tasku vaan niin hieno!


 Ilta jatkui iloisissa merkeissä läheiseen Vastarannan Kiiskeen tuopilliselle Henry Westonin panemaa maailman parasta siideriä (yritin tilata Ruosniemen panimon olutta, mutta se oli juuri loppunut hanasta... pääkaupunkiseudullakin pitää yrittää tukea porilaista ;)) ja sieltä edelleen pienimuotoiselle kuppilakierrokselle. 

Kiitos ihanalle seurueelle mahtavasta illasta! Ystävät on kultaa! <3Ei kommentteja:

Lähetä kommentti