10.3.2014

Pekingin ankkaa parhaalla ja helpolla tavalla





Kyllä on nyt vaan reilusti sanottava, että Pekingin ankka (tai pikemminkin crispy aromatic duck) on maailman ihanin ruokalaji. Rapean, tummaksi paahtuneen ankan, kiiltävän mustan hoisin-kastikkeen ja tuoreen kurkun ja kevätsipulin yhdistelmä toimii täydellisesti. Nämä tekijät kasataan ohuelle letulle ja rullataan sopivaksi haukkapalaksi... aah... parasta, mitä tiedän!

Ihastuin tähän kiinalaiseen klassikkoon vuonna 2006 Lontoon "Chinatownissa", joka on itse asiassa vain kadunpätkä Sohossa. Täytin 20 vuotta tuolla reissulla ja tunsin itseni niin onnekkaaksi. Ja sitähän olinkin. Chinatownin ravintolat ovat tunnettuja siitä, että aromaattiset ankkaparat roikkuvat rivissä kuivumassa ravintoloiden näyteikkunoilla. Tunnusomainen piirre näille rafloille on myös yli-innokkaat sisäänheittäjät ravintoloiden ovilla.

Monia maku- ja kulttuurielämyksiä karttui tuolla 20-vuotismatkalla, tämä Pekingin ankka yhtenä tärkeimmistä. Sittemmin muutin pidemmäksi ajaksi Lontooseen, ja toin poikkeuksetta kaikki vieraani Chinatowniin syömään rapeaa aromaattista ankkaa. Suomen kiinalaisista ravintoloista tätä ruokalajia on vaikea löytää, sääli sinänsä. Sen sijaan lähes kaikki Chinatownin tätä ruokalajia tarjoavat kiinalaiset ovat kelpo vastinetta rahalle. Paitsi yksi ravintola, jossa ystäväni sai raakaa kanaa ja ryhtyi sen jälkeen vegetaristiksi... Ja se toinen ravintola, jonka miestenvessassa eräs toinen epäonninen ystäväni joutui todistamaan hyvin kyseenalaista "tarpeentyydyttämistä" raflan kokin taholta. Noh, ei siitä sen enempää.

Valmistan tätä ruokalajia useimmiten, kun Lidlissä on sesongeittain pakasteankkaa myynnissä. Se on ollut edullinen ja hyvä vaihtoehto. Myös aasialaiset kaupat myyvät eurooppalaisia pakasteankkoja. Sisäelimet on useimmiten pakattu pieneen muovipussiin ankan vatsaonteloon. Niitä ei tässä reseptissä tarvita ollenkaan, mutta toki ne voi jättää pakastimeen muuta käyttöä varten. Paiston yhteydessä valunut ankanrasva kannattaa säästää ja jäähdyttää. Siinä voi paistaa vaikkapa perunoita tai juureksia.

Nigellan ja Jamien vinkeistä koostettu ohje on ollut käytössäni jo vuosia. Helppo, yksinkertainen ja maistuva resepti ilman mitään hemmetillisiä tohottimia ja kuivumaan ripustamisia! Makua antaa ihana viismauste, jota saa ostaa ainakin Porissa Thai Stationilta (Isolinnank. 11, Alkoa ja K-Supermarketia vastapäätä).



Kesäinen kuva ei ole tosiaankaan tältä päivältä, vaan viime heinäkuulta... by M




Rapeaa Pekingin ankkaa (neljälle tai alkupalaksi useammalle)


  • 1 ankka (n. 1,2 kg)
  • suolaa, useita ruokalusikallisia viismaustetta (ja tuoretta inkivääriä, jos on)
  • ½ kurkku
  •  6 kevätsipulia
  • hoisin-kastiketta reilusti tarjoiluun
  • vino pino höyrytettyjä lettuja/kuoria


Sulata pakasteankka huolellisesti, esimerkiksi yön yli. Kuumenna uuni 170 asteeseen.

Leikkaa pois rasvarauhanen ankan pyrstöaukon päältä. Puuteroi ankka kauttaaltaan suolalla ja viismausteella, sekä sisältä että ulkoa. Muista, että more is more... Reilusti vaan sitä maustetta! Jos jääkaapissa sattuu olemaan inkivääriä, voit raastaa sitä ja hieroa ankan pintaan, mutta se ei ole välttämätöntä. Viismausteesta ja suolasta en sen sijaan tinkisi.


Laita maustettu ankka uuniritilälle ja pane leivinpaperilla päällystetty uunipannu sen alle. Paista 170 asteessa noin neljä ja puoli tuntia, jopa enemmänkin. Rapeuden saavuttamiseksi nosta lämpötilaa viimeisen puolen tunnin ajaksi 225 asteeseen. Tai jos se on helpompaa, anna ankan hengata 170 asteessa viisi ja puoli tuntia. Välillä voit halutessasi valella ankkaa siitä valuneella rasvalla.

Leikkaa kurkku tulitikun ohuiksi suikaleiksi, ja kevätsipuli pitkittäin ohuiksi suikaleiksi, ei siis renkaiksi.

Nosta ankka uunista, siirrä leikkuulaudalle ja revi liha suikaleiksi kahdella haarukalla. Nosta liha pöytään kuumennettujen lettujen, kurkun, kevätsipulin ja sipulin kanssa. Ruokailijat saavat kukin näpertää itse oman käärönsä, asettamalla letun päälle hoisin-kastiketta, ankanlihaa, kurkkua ja kevätsipulia.


Ruokajuomasuositus: Käärö viedään ääntä kohti ja otetaan kulaus jotain hyvää vaaleaa lageria päälle.

Pöydässä kuultua: Voin kertoa teille tosiseikan, että tässä vaiheessa useimmiten porukka hiljenee ja liikutuksen hetki on käsillä. Pekingin ankka on vaan niin taivaallisen hyvää!






Valitettavasti Suomen kaupoissa ei kokemukseni mukaan myydä valmiita Pekingin ankan kanssa tarjottavia lettusia. Ne on siis väännettävä itse. Tekeminen ei ole vaikeaa, mutta vie vähän aikaa. Pakastettuja kiinalaisia wonton-kuoria ainakin Nigellan mukaan voisi käyttää... pitää ehdottomasti testata niitä seuraavalla kerralla, niitä ostan aina pakastimeen aasialaisesta kaupasta. Homma helpottuisin entisestäänkin. Jos ehditte testata ennen minua, niin kommentoikaa ihmeessä miten onnistui!

Letut Pekingin ankalle
  • 450 g vehnäjauhoja
  • 3 dl kiehuvaa vettä
  • 1 tl öljyä
  • seesamiöljyä

Sekoita vesi jauhoihin ja lisää öljy. Vaivaa hieman, niin että saat muodostettua kiinteän taikinapallon. Anna taikinan levätä hetki kostean astiapyyhkeen alla. Jaa taikina veitsellä kolmeen osaan. Jaa jokainen osa 8-10 pikkupalleroon, niin kuin tekisit pikkuriikkisiä pullia. Paina pikkuruiset taikinapullat litteiksi kämmenelläsi.

Voitele yhteen litteään levyyn seesamiöljyä sormillasi ja aseta sille pari eli toinen taikinalevy päälle. Kaaviloi kaulimella tai pullolla tämä "taikinapari" halkaisijaltaan  n. 15 cm:n suuruiseksi. Seesamiöljy estää taikinalevyjen toisiinsa tarttumisen, sen huomaat paistaessa.

Paista taikinalevyt kuumalla pannulla ilman rasvaa, kunnes niihin ilmestyy ruskeita pilkkuja. Käännä ja paista toiseltakin puolelta. Erota levyt toisistaan ja laita kattilaan/höyrystimeen kostean pyyhkeen alle odottelemaan paistopuoli alaspäin osoitettuna. Ennen tarjoamista, kuumenna ne höyryn avulla (itse olen paremman puutteessa käyttänyt vesikattilan päälle asetettua siivilää höyrystimenä ;)). Pidä mielessä, että liika höyryttäminen tekee kuorista sitkeitä.



1 kommentti:

  1. Hei Maija , voisitko valmistaa tätä herkkua joskus tilauksesta, vaikka pienelle porukalle (siis Munkkilassa)?

    VastaaPoista