4.3.2014

Nizzan salaatti dijon-vinaigrettella

Tutustuin tähän lempisalaattiini vuonna 2001, kun olin käymässä Ameriikan maalla. Nuorena tyttönä ja onnenpekkana pääsin osallistumaan itsenäisyyspäivän juhlintoihin Ithacassa, joka sijaitsee New Yorkin osavaltiossa muutaman tunnin ajomatkan päässä NYC:stä. Juhla oli ikimuistoinen barbecue-party, joka huipentui tietenkin mahtavaan ilotulitukseen. (Tuolla samaisella reissulla vaeltelimme Cornellin yliopiston kampuksella ja yliopiston omenapuuviljelmillä, ja olin täysin vakuuttunut, että palaan sinne opiskelemaan... toisin kävi ;))

Samaisessa barbecue-partyssa valmistettiin siis Nizzan salaattia, johon klassisesti kuuluu tonnikala, keitetty uusi peruna, vihreät pavut, kaprikset ja anjovis. Tonnikala oli tietenkin tuoreena grillattua, punertavaksi jätettyä ja ah-niin-super-hyvää! Suomesta en ole tuoretta tonnikalaa tohtinut ostaa. Silloin harvoin, kun sitä on tarjolla kalatiskissä, se on törkeän kallista ja nuivan kuivahtanutta ja epäilyttävän näköistä. Tyydyn siis purkkikamaan. (Abban on kelvollista, vaikkakin hintavaa. Miksei muutkin kävisi. Eettisesti tonnikalan syönti on aina arveluttavaa, mutta minkäs teet, kun se on niin hyvää.)

Omasta "nizzalaisestani" jätän suosiolla pois anjoviksen ja joskus myös perunan, kun en kaipaa mitään tärkkelyspitoista itseäni väsyttämään, esimerkiksi lounasaikaan ja ylipäänsä talvella, kun uutta perunaa ei ole saatavilla. Laitan usein myös yrttejä mukaan kastikkeeseen, tällä kertaa tilliä, kun sitä sattui olemaan kotona. Paljon hyvää proteiinia sisältävä salaatti on mitä mainioin lounas tai kevyt illallinen. Tämä on siitä mahtava salaatti, että kaikki ainekset löytyvät lähi-Salesta.





Nizzan salaatti
Kahdelle pääruoaksi

  • pussi/ruukku rapeaa jääsalaattia
  • puoli pakettia jotain värikästä salaattisekoitusta, esim. Napolitana Mix (rucolaa, mizunaa, punajuurikkaan lehtiä ja babypinaattia)
  • rasiallinen miniluumutomaatteja (n. 200g)
  • (4 uutta perunaa keitettynä ja viipaloituna)
  • 200 g vihreitä papuja nopeasti keitettynä ja kylmässä vedessä jäähdytettynä (talvisaikaan, kun ainoat tuoreet "Haricot"-pavut on lennätetty kauppaan Keniasta, turvaudun kotimaisiin pakastepapuihin)
  • purkillinen mustia oliiveja (kivet poistettuina)
  • pari rkl kapriksia
  • 1 punasipuli puolirenkaina
  • 2-4 kovaksi keitettyä kananmunaa halkaistuina
  • suolaa ja mustapippuria

Lado ainekset mainitussa järjestyksessä laakeaan kulhoon niin, että tonnikala on keskellä ja kananmunan puolikkaat aseteltuna reunoille. Älä sekoita salaattia, muuten siitä tulee "suttua". Mausta salaatti suolalla ja mustapippurilla. Valuta kastike päälle tai tarjoile kastike erillisestä kulhosta.





Dijon-vinaigrette

  • 1 rkl balsamiviinietikkaa
  • 1 tl juoksevaa hunajaa
  • 1 tl dijon-sinappia
  • ½ sitruunan mehu
  • 1 valkosipulin kynsi puolihuolimattomasti pienittynä
  •  suolaa ja mustapippuria myllystä
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • (tuoreita yrttejä, esim. tilliä, silolehtipersiljaa, timjamia)

Sekoita kaikki ainekset oliiviöljyä lukuunottamatta pienessä "kipassa" (porilaisittai). Älä jätä yhtään rakeita sinapista tai hunajasta. Älä myöskään lisää öljyä heti, sillä se muodostaa ikään kuin "panssarin" muille aineksille ja maut eivät tartu toisiinsa yhtä hyvin. Kun ainekset on sekoitettu, lisää öljy nauhana. Maistele, lisää mausteita, jos tarvetta. Itse usein lisään vielä kunnon lusikalliset hunajaa (tai sokeria) ja dijonia sekä suolaa ja pippuria. Muista, että tämän kuuluukin olla voimakas kastike, sillä se maustaa muuten niin neutraaleja salaattiaineksia! Makua pitää olla. Kaada salaatin päälle tai tarjoa erillään.


Ruokajuomasuositus: Kuiva, mansikkainen rosé-viini, esim. ranskalainen Les Bateaux de Janeil Rosé de Syrah, 8,98 eur. Arvatkaa harmittaako, ettei sitä ole just nyt kotona. Ja arvatkaa harmittaako, että lähimpään Alkoon on matkaa rapiat 30 km.

Ruokapöydässä kuultua:
-Rousk rousk, rousk.

1 kommentti:

  1. Meillä tai lähinnä minulla on salaattikausi menossa ja kun hiukan näkee vaivaa, saa aikaiseksi tosi hyviä ja proteiinisiakin salaatteja. Tämä vaikuttaa herkulliselta, pitää lisätä listalle :).

    VastaaPoista