8.3.2014

Tomaatti-paprika-papukeitto

Photo by A



Yksinkertainen on joskus tosi hyvää. Tätä syvänpunaista, ihanan väristä soppaa voisin kuvitella tarjoavani rennoissa merkeissä kavereille arki-iltana. Omallakin porukalla syödessä kattilan pohja näkyi hetkessä. Lapset rakastavat erilaisia papuja yli kaiken, eli niiden takia keiton menestys oli taattu myös muksuille. Inspiraatiota tähän keittoon olen saanut Australian Women's Weekly keittokirjasarjan "Fast Soup"-nimisestä julkaisusta.

"Stora vita bönor" on jonkin sortin käsite ainakin minulle ja muutamille tutuilleni. Samoin kuin "svarta bönor". Älytöntä kutsua näitä ruotsinkielisillä nimillä! Nimitys johtuu GoGreen-nimisen firman tuotteista, joita täällä Porissa sai usein pilkkahinnalla eräästä vahinkomyymälästä. Se myi kaatuneita kuormia sun muita hieman vahinkoa saaneita elintarvikkeita huokeaan hintaan ja siellä tuli poikettua useasti täydentämässä papu-, jauho- ja säilykevarastoja. Parhaita löytöjä olivat juuri nämä GoGreen-pahvipakkaukset. Harmi, että tuo kauppa ei enää ole toiminnassa.

Tähän soppaan sopivat hyvin muutkin kuin valkoiset pavut: kidneypavut, kikherneet... oikeastaan mitkä vaan... ja minkä tahansa merkkiset. Itse tykkään valkoisista pavuista niiden pehmeyden vuoksi.

Lisään tomaattipohjaisiin ruokiin aina ripauksen sokeria. Se korostaa tomaatin makua ja taittaa mukavasti happamuutta.


Tomaatti-paprika-papukeitto
4-6:lle

  • 1 tl oliiviöljyä
  • 2 sipulia (300g), paloiteltuna karkeasti
  • 1 iso punainen paprika (350 g), paloiteltuna karkeasti
  • 1 punainen chili, paloiteltuna
  • 2 prk tomaattimurskaa (800g)
  • 2 tl sokeria
  • 1 l kana/kasvislientä
  • 2 prk "stora vita bönor" eli isoja valkoisia papuja, huuhdeltuna ja valutettuna
  • suolaa ja pippuria maun mukaan


Kuumenna öljy isossa, paksupohjaisessa kattilassa. Lisää sipulit, paprika ja chili ja kypsennä hämmentäen, kunnes kasvikset ovat täysin pehmeitä. Lisää tomaattimurskat, sokeri ja kana/kasvisliemi. Kiehauta ja anna kiehua hiljalleen peitettynä 15 minuutin ajan.

Soseuta keitto sauvasekoittimella (tai blenderissä) kunnes se on täysin sileää. Laita takaisin liedelle, lisää pavut ja mausta. Tarjoa leivän kerä.


Ruokajuomasuositus: Raikas kivennäisvesi.

Ruokapöydässä kuultua:
-Mmm... papuja. Kivaa!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti