22.5.2014

Voileipäkakkua "texmex"-henkisesti

Juhlakauden lähestyessä moni miettii, mitä tarjoaisi omissa juhlissaan. Yksi mahdollisuus on tarjota suolaisena vaihtoehtona voileipäkakkua.

Voileipäkakku on monelle kauhistus ja monelle suuri inspiraation lähde. Minä lukeudun nykyään jälkimmäiseen kansanosaan. Muistan itsekin inhonneeni voileipäkakkua, kun luulin sen tarkoittavan  tympeää kuivaa valkoista vuokaleipää reilulla majoneesilla ja nuupahtaneella tillillä koristeltuna. Mahdollisuuksien mukaan vieläpä kuumassa auringonpaisteessa huoneenlämpöisenä nautittuna. Sitten sain kerran ystävän tupaantuliaisissa niin hyvää itse tehtyä voileipäkakkua, ja se muutti käsitykseni koko konseptista. Olen sen jälkeen tehnyt lasten syntymäpäiville ja muihinkin tilaisuuksiin nuo ihanaiset suolaiset itse.

Voileipäkakun kokoaminen on kuin terapeuttista palapeliä. Helppoa kuin heinänteko. Sen kun vain latoo aineksia päällekkäin. Kostuttaminen on voileipäkakussa se kinkkisin homma. Mikään ei ole kamalampaa kuin kuiva voileipäkakku, jota ei pysty leikkaamaan kakkulapiolla, vaan se on ikään kuin "sahattava" paloiksi. Eli kehotan laittamaan reilusti vaan kostuketta, itselläni on ollut tapana käyttää lihalientä. Silikonisella grilli/pullasudilla on kätevin kostuttaa, siitä ei ainakaan irtoa karvoja, kuten välillä tuntuu muista pullasudeista irtoavan. Olisi inhottavaa löytää pullasudin karva voileipäkakkusiivusta. Lempikostukkeeni on lihaliemi, sillä se antaa reilusti makua koko kakkuun. Sitruunamehu/vesi-kostuke ei ole mistään kotoisin, se vain vetistää kakun. Kakku kannattaa aina täyttää päivää ennen juhlia ja koristella vasta samana aamuna.

Olen useimmiten tehnyt voileipäkakut joko paahtoleivästä tai sitten Fazerin "Laivurin vaakaviipaleet"-nimisestä tummasta tai vaaleasta vuokaleivästä, jota myydään mm. Fazerin Ulvilan leipomon myymälässä. Sitä ei saa ainakaan Porin suunnalla mistään muualta. Korjatkaa, jos olen väärässä. Laivurin viipaleita on uskomattoman helppo käyttää voileipäkakkuun, sillä viipaleet ovat megakokoisia. Makukaan ei ole lainkaan hassumpi. Samalla ostan usein Ulvilan leipomosta täytekakkuihin pohjat, kääretorttulevyä saa ostaa sieltä usein pilkkahintaan.

Voileipäkakku ruokalajina on hyvin, hyvin kaukana Teksasista saati Meksikosta... Siksi on mielestäni vääryys käyttää noita kolmea sanaa samassa lauseessa. Parempaakaan nimeä en silti keksinyt. Netissä liikkuu kummallinen versio tästä voileipäkakusta, johon tulee kaupan valmista guacamolea, joka ei ole avokadoa nähnytkään ja juustodippiä, jossa on vähemmän aitoa juustoa kuin juustonaksussa. Olen hakenut innoitusta tähän kakkuun noista ohjeista, mutta säveltänyt tapani mukaan jääkaapin sisällön ja mielihalujeni mukaan.

Kakusta riittää hyvin 20:lle hengelle

Texmex-voileipäkakku

 • 3 pkt täysjyvävuokaleipää/paahtoleipää (n. 1,5 kg) 

täyte 1:
 • 550 g broilerin filettä
 • 1 pss tacomaustetta
 • 1 prk valmista salsakastiketta (käytin mild-versiota, koska kyseessä oli lapsen syntymäpäiväjuhlat)
 • 200 g chili-paprika-tuorejuustoa
täyte 2:
 • 3 isoa avokadoa
 • 1 limen mehu
 • 2 suippopaprikaa
 • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
 • suolaa ja mustapippuria
 • silolehtipersiljaa
 • n. 4 dl lihalientä kostutukseen 

päälle
 • notkistettua tuorejuustoa
 • rasiallinen miniluumutomaatteja
 • jääruukkusalaattia
 • kurkkua
 • lime-viipaleita
 • maissilastuja

Tee ensin täytteet valmiiksi.

Täyte 1: Paista broilerin fileet pannulla pienessä määrässä öljyä. Mausta tacomausteella. Anna jäähtyä ja hienonna veitsellä pieneksi silpuksi.Yhdistä broilerit ja täytteen muut ainekset.

Täyte 2: Muussaa avokadot haarukalla soseeksi tai tee sama blenderillä. Leikkaa paprikat pieniksi kuutioiksi. Yhdistä kaikki täytteen ainekset.

Tämän jälkeen leikkaa leivistä reunat pois. (Ylijääneet reunat voi vaikka kuivattaa ja jauhaa korppujauhoiksi.) Ota tukeva leikkuulauta ja vuoraa se leivinpaperilla. Lado leipiä laudalle 3x3 tiiviisti vierekkäin. Yhteen kerrokseen tulee siis 9 leipää. Kostuta alin kerros ja levitä ohut kerros ykköstäytettä leiville. Sitten uusi leipäkerros, kunnon kostutus ja kakkostäytettä. Vuorottele täytteitä kunnes ne ja leivät loppuvat. Muista kostuttaa päällimmäinenkin leipäkerros. Kääri kakku kelmuun ja laita yöksi jääkaappiin, voit asettaa halutessasi esim. leikkuulaudan ja pari maitotölkkiä sen päälle painoksi.

Ennen tarjoilua koristele kakku. Notkista tuorejuusto kulhossa haarukalla. Jos se tuntuu liian paksulta, laimenna maidolla. Voitele kakku tuorejuustolla kauttaaltaan. Asettele nacho-lastuja reunoille. Sen jälkeen jääruukkusalaattia reunoille reilusti, sitten tomaatit, kurkut, paprikat ja limeviipaleet. Säilytä kylmässä tarjoiluun asti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti