23.5.2014

Raparperipannacotta

Raparperi on mahtavinta sesonkiruokaa ja juuri nyt se kasvaa aivan valtoimenaan meidän takapihalla. Jo muutamasta varresta saa ihanat maut jälkiruokiin ja miksei myös grilliin. Possun seurana raparperi on vailla vertaa. Yksi hyvä tapa hyödyntää raparperi on keittää siitä hillosokerin ja kanelitangon kanssa hilloke. Raparperi muhjuuntuu sopivan  hilloksi jo viidessä minuutissa, joten hillokkeen valmistus vie vain tovin, sen tekee aamupalalla vaikka kahvin tippuessa. Hilloke on ihanaa esimerkiksi jogurtin kera nautittuna tai vaikka paahtoleivän päälle sipaistuna.

Juhlavamman jälkiruoan hillokkeesta saa, kun sen päälle rakentaa panna cottan. Italiaksi "panna cotta" tarkoittaa keitettyä kermaa, se on eräänlainen kermahyydyke, jossa ideana on kuumentaa kerma makuaineiden ja liivatteen/muun hyydyttäjän kanssa ja sitten jäähdyttää se. Maku syvenee, kun raaka-aineet kuumennetaan, toisin kuin muissa hyydykkeissä, joissa ne jäävät pinnallisemmiksi.

Monia pannacottareseptejä kokeilleena totean, että tässä on makua vaikka muille jakaa, kiitos tuoreen raparperin ja valkosuklaan (joka jää yleensä kaupan hyllyyn, liian imelää minun makuuni, mutta tässä jälkkärissä valkosuklaa antaa täydellisyyttä hipovan makunautinnon).Raparperipannacotta 
5 annosta


Hilloke:

 • 250 g raparperia
 •  tilkkanen vettä
 • 1 dl hillosokeria
 • kanelitanko
Pannacotta:
 • 2 dl maitoa
 • 130 g valkosuklaata
 • kanelitanko
 • 3 liivatelehteä
 • 2 dl kermaa

Paloittele raparperin varret kattilaan, lisää tilkka vettä ja kanelitanko. Kun raparperit höyryävät, lisää hillosokeri ja keitä viisi minuuttia. Anna jäähtyä, nappaa kanelitanko pois ja jaa annosmaljojen pohjalle.

Pane liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Kuumenna maito ja kanelitanko, sulata paloiteltu suklaa maitoon. Purista liivatelehdet liiasta vedestä ja liuota ne kuumaan suklaaseokseen. Anna jäähtyä. Vaahdota kerma ja sekoita se jäähtyneen seoksen joukkoon. Kaada seos annosmaljoihin raparperihillokkeen päälle. Anna hyytyä kylmässä vähintään 2 tuntia, mieluummin hieman pidempäänkin.

Koristele mansikoilla, mikäli on tuoreiden mansikoiden aika. Not yet, not yet.


Juomasuositus: 

Erinomainen, kuiva ja tämän jälkiruoan väriinkin sopiva vaaleanpunainen kuohuviini Espanjasta:
Freixenet Cordon Rosado Brut, 9,88 eur. Myös pikkolopullossa.

Ruokapöydässä kuultua:

-Eiks tätä muka oo lisää??
-Mä haluun lisää!
-Saanko ottaa sun kupista??

1 kommentti:

 1. Täällä myös tehty raparperista hiloketta usemapaakin sorttia, on niin hyvää :) mulle olis nyt kyllä niin maistunut panna cotta :)

  VastaaPoista