22.4.2014

Lammas-shoarma





Kristus nousi kuolleista. Totisesti nousi!

Pääsiäinen on kirkkovuoden tärkein juhla ja sitä vietettiin meidän perheessä perinteiseen tapaan ruoalla juhlistaen. Lammasta täytyy aina olla, tänä vuonna se olikin hieman erilaisessa muodossa kuin aiempina vuosina. Tämä olikin paras versio, jota olen kuuna päivänä tehnyt. Tein Lontoosta ostamastani Yotam Ottolenghin ja Sami Tamimin "Jerusalem"-keittokirjasta löytyvää lammas-shoarmaa, tai shawarmaa, miten sitä haluakaan nimittää. Shoarma on perinteistä lähi-idän ruokaa, pyörivässä vartaassa tiiviisti pakattua, mureaa lampaanlihaa, josta leikataan ohuita siivuja kebabin tapaan. Paisti on erinomainen ruhonosa shoarmaan, ja ennen pääsiäistä uusiseelantilaista lampaanpaistia sai varsin huokeaan seitsemän euron kilohintaan. Olen muokannut reseptiä oman maun mukaan, mutta inspiraatio on siis kotoisin "Jerusalemista". (Moni muukin viime viikkoina kokkailtu ateria on lähtöisin tuosta ihanasta keittokirjasta.)





Lammas-shoarma

  • 2 tl murskattuja mustapippureita
  • 1 tl kardemummaa
  • 1 tl fenkolinsiemeniä
  • 1 rkl juustokuminaa
  • 1 tl kanelia
  • ½ tl muskottipähkinää
  • ½ tl jauhettua inkivääriä
  • 1 rkl paprikaa
  • 1 rkl Maldon-merisuolaa
  • 25 g tuoretta, raastettua inkivääriä
  • 5 murskattua valkosipulin kynttä
  • 40 g tuoretta korianteria silputtuna, myös varret
  • vajaa 1 dl sitruunan mehua
  • noin 1 dl öljyä (käytin maapähkinäöljyä)
  • noin 2,3 kg luutonta lampaanpaistia

Jos lammas on jäässä, sulata hitaasti jääkaapissa täysin.

Paahda ensimmäiset viisi maustetta kuivalla pannulla, kunnes tunnet niiden aromin nenässäsi. Varo polttamasta niitä! Lisää kuumalla pannulle muskotti, inkivääri ja paprika ja kuumenna nekin. Sekoita mausteet ja loput ainekset (lammasta lukuunottamatta) marinadiksi.

Tee paistiin parin sentin viiltoja puukolla joka puolelle, jotta marinadi imeytyisi. Laita paistovuokaan ja hiero marinadi hyvin lampaaseen. Peitä foliolla, laita jääkaappiin ja jätä yön yli marinoitumaan.

Kuumenna uuni 160-170 asteeseen. Laita lammas uuniin rasvapuoli ylöspäin ja paista uunista riippuen noin viisi tuntia, kunnes liha on täysin mureaa ja kypsää, lähes revittävää. Kolmenkymmenen minuutin paistamisen jälkeen lisää 1,5 dl kiehuvaa vettä pannulle. Sivele lammas nesteellä noin tunnin välein, jotta se ei kuivu. Lisää vettä niin, että pannun pohjalla on aina noin ½ senttimetrin kerros nestettä. Viimeisten kolmen tunnin ajaksi peitä lammas foliolla, jotta pinta ei palaisi.

Ota uunista ja kääri tiukkaan folioon. Anna levähtää puolisen tuntia ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi.



ahnas käsi jo ottamassa lihaa...



Lampaan lisäksi tarjolla oli jogurttikastiketta ja couscoussalaattia. Perinteisempää linjaa edustivat juhlapöydän "pakolliset" eli valkosipuliperunat, keitetyt perunat, maailman paras Merimestan matjes-tyylinen silli ranskankermakastikkeella, kylmäsavulohi ja raikas vihersalaatti fetajuustolla ja verkkomelonilla. Oli kyllä niin herkullista, että oksat pois. Pääsiäislimppua ja saaristolaislimppua vielä voin kera, niin ei ateriasta paljoa puutu. Jälkkäriksi oli mämmiä ja äitini tekemää pashaa.

Ooh, täydellistä!









 
Automusiikiksi oli puolisoni jäljiltä kuin vahingossa valikoitunut gospelbändi Terapian "Hullut nuoruuden päivät"-kokoelmalevy ja pääsiäisen aikaan kuuntelin autossa "Ystävä viaton"-nimistä kappaletta. Pääsiäisen sanoma oli kauniisti tiivistettynä yhteen biisiin.



"Aikaisen aamun usva, suurten metsien tuoksu,
huomen väreillä leikkii, valo vielä odottaa.
Pian taivaanrannan takaa suuri aurinko nousee,
kalmat varjojen yön taakse jää, herää maa.

On uuden alun ihme, puro kirkkaana virtaa.
On pysähtynyt aika, vielä hetken odottaa.
On ikuinen monumentti, jota horjumaan ei saa.
Sen luokse kaikki päättyy ja sen luota alkaa."


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti