13.4.2014

Porsaankyljykset omena-inkiväärikastikkeella sekä "rotmos"

Photo by A



Porsaankyljykset on ruokalaji, josta tulee ehdottomasti lapsuus mieleen. Possunkyljykset olivat meidän kotona tuttua ja herkullista viikonloppuruokaa. Äiti paistoi kyljykset uunissa ihanan mureiksi ja ne syötiin usein perunamuusin kera.

Ostin taannoin Korpelan tehtaanmyymälästä Kankaanpäästä edullisia porsaankyljyksiä ja viikonloppuna laitoin niistä päivällistä. Maustoin ne omenalla ja tuoreella inkiväärillä, tutuilla possun kaveriksi sopivilla mausteilla. Suussa sulavaa, täyteläistä viikonloppuruokaa parhaimmillaan!


Porsaankyljykset omenalla-inkiväärikastikkeella
4-6:lle
  •  4-6 porsaankyljystä
  • suolaa ja mustapippuria
  • 2 rkl voita
  • reilusti soijakastiketta
  • 2 kuorittua ja viipaloitua omenaa
  • 3 pientä sipulia
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 3 dl vettä
  • 1 dl fariinisokeria
  • pala tuoretta inkivääriä
  • 1 rkl riisiviinietikkaa
  • suolaa ja mustapippuria

Leikkaa kyljysten reunaan pieni lovi esim. saksilla, jotta ne eivät käpristy uunissa. Ruskista kyljykset kevyesti voissa paistinpannulla. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Pane kyljykset uunivuokaan ja kaada päälle soijakastike. Anna maustua hetki.

Kuumenna voita paistinpannulla ja lisää viipaloidut omenat, lohkotut sipulit ja paloitellut valkosipulinkynnet. Anna niiden pehmetä muutama minuutti, lisää sitten neste ja mausta kastike fariinisokerilla, raastetulla inkiväärillä ja lopuilla aineksilla. Anna hautua noin 15 min.

Kaada valmis kastike kyljyksille ja kypsennä niitä 175-asteisessa uunissa noin 45 min.




 ***

Kyljysten seuraksi tein "rotmosin" eli juuresmuusin. "Rotmos" on taasen puolisoni lapsuusjuttu, joka oli minulle vieras ennen 22 ikävuotta. Se onkin jäänyt pysyvästi perheemme ruokalistalle. Rotmosiin laitetaan milloin mitäkin, aina perunaa ja porkkanaa, joskus lanttua tai palsternakkaa. Tällä kertaa yhdistelmänä toimi peruna-porkkana-palsternakka. Sipuli ja valkosipuli sopivat rotmosiin kuin nenä päähän. Ja sattumia saa jäädä, ne on laiffii...

Rotmos eli juuresmuusi
4-6:lle

  • n. 10 perunaa
  • 2-3 porkkanaa
  • 2 palsternakkaa (200 g)
  • (lanttua, sipulia, valkosipulia...)
  • puoli pakettia voimakasta Koskenlaskija-sulatejuustoa
  • ½ dl tai maun mukaan kuumaa maitoa
  • valkopippuria ja suolaa

Laita reilusti vettä kattilaan ja mausta se suolalla. Kuori juurekset, laita perunat kokonaisina ja muut juurekset isoina paloina kattilaan. Anna kiehua hiljalleen 20-30 min tai kunnes juurekset ovat kypsiä ja sopivan pehmeitä. Kaada keitinliemi huolellisesti pois ja anna juuresten höyrystyä hetken kattilassa kannen alla. Soseuta juurekset perunasurvimella tai sähkövatkaimella. Itse tykkään käyttää sähkövatkainta, jos perunat ovat jauhoisia, mutta survinta siinä tapauksessa, jos perunat ovat kiinteitä ja on riski, että niistä tulee liisteriä liialla vatkaamisella. Up to you. Lisää Koskenlaskija nokareina ja sekoita huolellisesti, lisää kuuma maito ja mausta suolalla ja valkopippurilla.

Paras osio on vasta tulossa, eli survimen tai sähkövatkaimen lankavatkainten nuoleminen. Tästä meillä ainakin kiistellään.








Ruokajuomasuositus: Ihanan täyteläinen yhdeksän euron punaviini Portugalista, Proeza 2010
 
Ruokapöydässä kuultua:


-Onks tää tavallist muusii mukamas?
-Omppu o hyvää.
-Saaks mä nuolla kauhan?

1 kommentti:

  1. Inkivääri ja omena aah :). Olis voinu poiketa teillä syömässä ;).

    VastaaPoista