10.2.2014

Kung po

Kiinalainen keittiö vei sydämeni jo vuonna 1997 ollessani "varhaisteini-ikäinen". Kävimme ystäväni kanssa juhlistamassa syntymäpäiviä Selkämeri-nimisessä ravintolassa, joka sijaitsi Porissa puistojen risteyksessä. Muistan vieläkin mitä tilasin: Kanaa chop suey. Ai että, se oli ihanaa! Niin eksoottista ja uudenlaista. Alkuruokana taisi olla sakea muna-maissikeitto. Vai sittenkin friteerattu kevätkääryle hapanimeläkastikkeen kera? Aika kultaa muistot. Selkämeri on ikuisesti mielessäni taionomaisena ruokakeitaana. Todellisuus on ehkä saattanut olla toista. Höyrytetty riisi oli erilaista, kuin irtonainen pitäjyväinen riisi, johon olin tottunut. Kokeilimme puikkojakin, tuskin siinä onnistuimme. Totta puhuen, en oikein osaa käyttää niitä vieläkään... Nälän ollessa suurimmillaan menen sieltä, missä aita on matalin ja tartun suosiolla haarukkaan tai lusikkaan.


Suomen paras kiinalainen ravintola on mielestäni ehdottomasti Helsingissä Kampin keskuksessa sijaitseva Empire Plaza. Monia kiinalaisia rafloja olen kokeillut, mutta yhtä täydellistä en ole vielä löytänyt. Suosittelen lämpimästi! Empire Plaza, toisin kuin monet muut kiinalaiset, ei tarjoa vain vatsan täytettä. Siellä otetaan huomioon estetiikka ja asettelu. Kaikki ruoat ovat ihanan autenttisia ja palvelu on ollut hyvää.

Kiinalaista tulee silloin tällöin laitettua kotonakin. Useimmiten valmistamamme aasialaiset ruoat ovat niin tulisia, että lapsille erotellaan jo alkuvaiheessa oma annoksensa pienempään pannuun/kattilaan. Tämä ohje on ollut mieluisa, vaikkakin lapsille jälleen kerran liian chilinen. Kung po- kana on se länsimaisille ihmisille tuttu ruokalaji, joka löytyy lähes jokaiselta kiinalaisen ravintolan menulta. Kirjoitusasua on monenlaista, kung pao, gongbao jinding jne., mutta minä käytän tässä ohjeessa Suomeen vakiintunutta termiä kung po. Ohje on alunperin Yuokiko Duken kirjasta "Viisi aasialaista keittiötä", olen muokannut sen itselleni sopivaksi.

Suolapähkinät voit korvata myös tavallisilla maapähkinöillä, mutta kuorten irrottaminen vaatii hieman vaivannäköä. Jos käytät maapähkinöitä, kuumenna vettä kattilassa ja keitä maapähkinöitä minuutin ajan. Kaada vesi pois ja anna pähkinöiden jäähtyä. Hiero kuoret irti. Ärsyttävää näpertelyä noin pienen määrän vuoksi... siksi valitsen suolapähkinät. Riisiviinin tai kuivan valkoviinin voit korvata seoksella, jossa on puolet riisiviinietikkaa ja puolet vettä.


  • 500 g kananfileetä
  • 3 cm inkivääriä
  • 4 valkosipulin kynttä (muhkeita)
  • 3 punaista chiliä (tai maun mukaan) + yksi valmiin annoksen päälle "koristeeksi"
  • 6 cm purjosipulia
  • (2 vihreää paprikaa, jätän usein pois)
  • 1 ½ dl suolapähkinöitä
  • öljyä paistamiseen (mieluiten maapähkinäöljyä)
  • (1 rkl sichuaninpippuria)

Marinadi

  • 3 rkl riisiviiniä tai kuivaa valkoviiniä
  • ½ tl suolaa
  • 1 ½ rkl maizenaa

Kastike 

  • 2 rkl riisiviiniä tai kuivaa valkoviiniä
  • 1 ½ rkl maizenaa + 3 rkl vettä
  • 2 rkl sokeria
  • 2 rkl balsamiviinietikkaa
  • 3 rkl makeaa soijakastiketta (jos käytät tavallista, lisää pari tl sokeria)

Pilko kana kuutioiksi ja marinoi viinillä, suolalla ja maizenalla vähintään 10 minuuttia. Kuori ja hienonna inkivääri ja valkosipulit. Poista chilistä siemenet, jos haluat vähemmän tulista ja hienonna se. Pilko purjo melko karkeasti. (Leikkaa paprika suuriksi suupaloiksi.)

Sekoita kaikki kastikkeen ainekset pienessä kupissa.

Kuumenna öljy wokissa tai suuressa paistinpannussa. Laita joukkoon kana, inkivääri, valkosipuli, chili, paprika ja sichuaninpippuri ja paista, kunnes kana saa väriä. Älä kypsennä kanaa liikaa, ettei se kuivahda. Lisää purjo ja suolapähkinät. Paista minuutin ajan. Kaada joukkoon kastike ja paista vielä minuutti. Jos näyttää liian paksulta, lisää hieman vettä (1dl).

Koristele tuoreilla chilirenkailla. Tarjoa riisin kera. Valmiiseen annokseen voi lorotella vielä soijakastiketta päälle, jos kaipailee suolaisuutta.

Ruokajuomasuositus: Kivennäisvesi
tai puolikuiva, hapokas ja raikas valkoviini, esim. Black Tower Riesling Gewürtztraminer 8,49 €

Ruokapöydässä kuultua:

- Koukuttavan hyvää!
-Tässä on potkuu!


Vas. varsinainen kung po-kana, oikella lasten versio ilman chiliä. Photo by A.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti