29.1.2014

Perinteinen jauhelihakeitto - arkiruokaa parhaimmillaan

Blogini reseptiarkiston luominen on hyvä aloittaa niinkin arkisella ruoalla kuin jauhelihakeitto. Elämä on kuitenkin pitkälti arkista puurtamista, vaikka juhlahetket sitä aina silloin tällöin (mieluusti mahdollisimman usein) kruunaavatkin. Keitot ovat mitä mahtavinta sydäntalven ruokaa, jotka lämmittävät sekä ruumista että sielua. Jauhelihakeitosta tulee lapsuus mieleen. Höyryävä kattila täynnä sakeaa lientä, jossa ihania sattumia juureksista ja ruskeaksi käristetystä jauhelihasta... Jauhelihakeitto on todellista comfort foodia. Tällä ohjeella keittoa tulee reilu kattilallinen, josta syö kerran jos toisenkin. Ja keitothan tunnetusti vain paranevat vanhetessaan, yö jääkaapissa tuo niille vain lisää makua.

Jauhelihakeitosta on toki olemassa monta variaatiota, joita myös tykkään kokeilla silloin tällöin. Voiton vie silti tämä perinteistäkin perinteisempi.

Minua ilahduttaa keitossa makeiden juuresten runsaus. Jos et halua näin "juurespitoista" keittoa, voit ostaa valmiiksi kuoritut, muoviin pakatut keittojuurekset kaupan vihannestiskiltä. Kokonaisuudessa se tulee toki kalliimmaksi ja luontokin siinä sivussa tuhoutuu, mutta säästyt juuresten pesemiseltä ja kuorimiselta. Itse ostan näitä valmiiksi kuorittuja juureslajitelmia aina lähikaupasta, kun niitä myydään parasta ennen-päivämäärän lähestyessä puoleen hintaan. Säilyvyys on hyvä. (Vastaavasti voit napata kaupasta pari pussia pakastekeittojuureksia, jos haluat nopeasti kypsyvää. Maku ei ole yhtä täyteläinen kuin "ehtaa kamaa" käytettäessä, mutta kiireessä pakastekin on oiva vaihtoehto.)

  • 400 g naudan hyvälaatuista jauhelihaa (sekä myöhemmin mainittuja mausteita)
  • puolikas lanttu
  • 1 pieni palsternakka
  • reilu palanen juuriselleriä
  • puolikas purjo
  • 3 porkkanaa
  • 8 keskikokoista perunaa
  • 2,5 l vettä
  • 2 lihaliemikuutiota
  • 4 laakerinlehteä
  • kokonaisia mustapippureita
  • 1 rkl Worcestershire-kastiketta
  • 3 rkl tummaa soijakastiketta (esim. Kikkoman)
  • runsaasti hienonnettua persiljaa

Kuori lanttu, palsternakka, juuriselleri ja porkkanat, paloittele sopivankokoisiksi suupaloiksi. Halkaise purjo, pese hiekan varalta ja leikkaa puolirenkaiksi. Laita kattilaan juuresten kanssa, heivaa mukaan kylmä vesi, lihaliemikuutiot, laakerinlehdet ja pippureita reilu satsi. Voit myös rouhia mustapippurin myllystä. Anna kiehua noin 20 minuuttia, jotta juurekset hieman pehmenevät.

Juuresten kiehuessa kuori ja paloittele perunat. Paista jauheliha pannussa korkealla lämmöllä ilman rasvaa ja mausta hyvin makusi mukaan. Itse ripottelen lähes kypsän jauhelihan päälle pari ruokalusikallista suolaa, reilut rouhaisut mustapippuria myllystä, hieman jauhettua korianteria sekä paprikajauhetta.

Kun juurekset ovat hieman pehmenneet, lisää kattilaan paistettu ja maustettu jauheliha, perunat ja tarpeen tullen vettä. Anna kiehua 20 minuuttia, tai kunnes perunat ovat kypsyneet. Lisää Worcestershire-kastike ja soijakastike. Maistele. Kaipaako vielä jotain? Loraus soijaa kenties? Hieman pippuria?

Nappaa laakerinlehdet pois keitosta, jahka vaivaudut. Ripottele hienonnettu persilja keiton päälle ja kanna tarjolle. Nauti leivän kera. Ruokajuomasuositus: Piimä.

Ruokapöydässä kuultua:

-Lisää!!
-Miks mun lautasel tulee aina nää lehdet?
-Miks mulle tulee aina kaikki pippurit?



photo by E

5 kommenttia:

  1. Haha, lehtiä lautasella. Mä tykkään oreganosta hirveästi ja Sofia pienenä kysyi, että miks sä aina laitat näitä tikkuja ruokaan.. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehee... tikut ja lehdet. Sitä aina ihmettelen, miksei Suomesta saa tuoreita laakerinlehtiä? Aina vaan kuivattuja... Jos jostain löytyy, niin saapi vinkata. Mäkin rakastan oreganoa! Täytyy käydä napsaisemassa Sarpun pihalta parit oksat, jos tuoretta halajaa... :) Kuivattu oregano on muuten Kiirastulihillonkin olennainen ainesosa!

      Poista
  2. Meillä tehtiin aina usein jauhelihakeittoa kun olin pieni. Jostain syystä se ei kuitenkaan lukeudu omien poikien lemppareihin, välillä aina teen, kun omasta mielestäni on tosi hyvää ja variaatioitakin niin monia.

    VastaaPoista
  3. Liian harvoin tulee meilläkin tehtyä! Vaikka lapset vielä toistaiseksi siitä pitävätkin...

    VastaaPoista
  4. Harvoin tulee käkätettyä ääneen kun ruokaohjeita lukee... :D

    VastaaPoista